• Twoja lista
    Lista porównywania jest pusta
MONTAŻ I SERWIS FILTRÓW - WARSZAWA, ŁÓDŹ ORAZ CAŁA POLSKA (+48) 730 061 746

Poniedziałek-Piątek
09:00-17:00

Dlaczego powinniśmy korzystać z systemów odwroconej osmozy.

Zjonizowana woda alkaliczna

Jakość wody jaką pijemy ma olbrzymie znaczenie. Wszyscy zgodzą się co do tego, że woda musi być czysta i dobra jakościowo, ale co to właściwie znaczy? Jaką wodę powinno się pić, żeby długo zachować młodość i zdrowie? Woda do picia powinna być bogata w składniki odżywcze oraz oczyszczona ze wszelkich toksycznych substancji. Ale to nie wszystko. Zdrowa woda pomaga także utrzymać odpowiednie pH organizmu, czyli stosunek stężenia zasad i kwasów w naszym organizmie. Te funkcję spełnia właśnie woda alkaliczna. Woda alkaliczna ma właściwości odkwaszające: neutralizuje i usuwa z organizmu toksyny i kwaśne substancje będące produktem ubocznym metabolizmu, dzięki czemu przywraca ciału równowagę kwasowo-zasadową.

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu jest efektem niewłaściwego sposobu odżywiania się. Przed epoką industrializacji, ludzie jadali średnio 65% pożywienia pochodzenia roślinnego oraz pozostałe 35% pochodzenia zwierzęcego. W większości pożywienie opierało się na produktach alkalizujących i neutralizujących negatywny wpływ produktów kwasowych. Z biegiem rozwoju naszej cywilizacyjny coraz częściej sięgamy po produkty gotowe, wysoko przetworzone, które w większości są produktami kwasowymi. To one zaburzają równowagę kwasowo-zasadową organizmu w kierunku coraz niższego, kwaśnego pH.

Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu najważniejsze jest pH krwi. Utrzymuje się ono w wąskim zakresie 7,35–7,45. Organizm posiada własny system regulujący, potrafiący neutralizować nadmiar kwasów. Gdy brakuje minerałów alkalicznych, są one pożyczane z organów wewnętrznych. To powoduje zachwianie równowagi i nadwyżkę substancji kwasowych. W przypadku jednak przeciążenia, osłabieniu ulega system odpornościowy i stajemy się bardziej podatni na różnego rodzaju choroby.

Zakwaszenie organizmu to poważna sprawa której nie należy bagatelizować. Wywołuje stany chronicznego zmęczenia, problemy z koncentracją, choroby reumatyczne, zmiany zwyrodnieniowe stawów, dnę moczanową, osteoporozę. Ponadto stwarza dogodne środowisko do rozwoju komórek rakowych, zwiększając ryzyko zachorowania na nowotwory.

Przezwyciężyć zakwaszenie organizmu

Nawet silnie zakwaszony organizm można doprowadzić do równowagi kwasowo-zasadowej. Najlepszym sposobem jest zwiększenie spożycia produktów alkalicznych, które neutralizują szkodliwy wpływ nadmiaru kwasów. Do produktów alkalicznych zaliczamy owoce, warzywa, kasze. Produktów kwasowe to między innymi mięso, nabiał, cukier, napoje kolorowe i gazowane. Dietetycy zwracają uwagę by zajmowały one nie więcej niż 20% naszej diety.

Woda Twoim sprzymierzeńcem

Woda to źródło życia. Uczestniczy we wszystkich procesach organizmu. Większość z nas wie niewiele o jakości wody, którą pije.

 

Woda alkaliczna zjonizowana

Jeżeli chcesz uzupełnić niedobory płynów, wybieraj wodę alkaliczną. Odczyn alkaliczny to pH powyżej 7. Woda alkaliczna oczyszcza z toksyn, nawadnia komórki, zapewnia dostarczenie dodatkowych ilości tlenu oraz alkalicznych mikroelementów. Ułatwia walkę z takimi chorobami i dolegliwościami, jak cukrzyca, dna moczanowa, kamica nerkowa, otyłość, nadciśnienie i cholesterol, chroniczne zmęczenie, nowotwory czy nadkwasota żołądka. Poza tym picie zjonizowanej wody gwarantuje doskonałe alkaliczne pH, które sprawia, że poziom zakwaszenia organizmu jest redukowany do minimum.

ORP wody

Woda alkaliczna posiada ponadto ujemny potencjał ORP. Wskaźnik ten wyrażony w mV mówi nam, czy dana ciecz jest utleniaczem, czy reduktorem. Wartości ORP w organizmie człowieka wahają się w przedziale od +50 do -200 mV w zależy od konkretnego narządu. ORP różnych płynów mieści się często w przedziale od +150 do +250 mV. Różnica w wartościach ORP płynów organizmu i płynów wypijanych sprawia, że organizm zużywa tak potrzebną energię życiową dla skorygowania ORP. Dlatego też ludzie, którzy spożywają dużo napojów gazowanych czy kolorowych mają tendencję do niskiej energii życiowej. Nierzadko wykazują oznaki chronicznego zmęczenia. Woda alkaliczna charakteryzuje się ujemnym ORP zbliżonym do ORP człowieka. Działa zatem jak naturalne antyoksydanty opóźniając procesy starzenia i zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory.

Budowa heksagonalna

Znacznie bardziej przyswajalną dla ludzkiego organizmu jest woda o budowie strukturalnej. Woda ze względu na swoją budowę ma charakter dipolowy, a to oznacza, że cząsteczki wody mają tendencję do łączenia się w większe formacje. Średnia ich wielkość wynosi od 14 do 18 cząsteczek. To powoduję, że taka woda ma problemy z przedostaniem się przez błonę komórkową, a organizm zmuszony jest zużywać energię na jej przetworzenie. Cząsteczki wody alkalicznej składają się z dużo mniejszych formacji. Woda kranowa posiada dla przykładu formację składającą się z 12–16 cząsteczek podczas gdy woda strukturalna zbudowana jest tylko z 6 cząsteczek (posiada budowę heksagonalną). Mniejsza liczba cząstek wody w strukturze sprawia że woda łatwiej przedostaje się przez błonę komórkową i np. do krwi. W potocznym języku mówi się że woda alkaliczna jest „bardziej płynna”.

Skąd wziąć wodę alkaliczną

Zastanawiasz się, skąd wziąć wodę alkaliczną, skoro nie masz dostępu do laboratorium chemicznego? Dzięki rozwojowi technologii proces jonizowania wody można przeprowadzić w warunkach domowych. Wystarczy posiadać domowy filtr do wody z mineralizatorem. Urządzenie umożliwia alkalizację wody poprzez wzbogacenie wody o naturalne jony alkaliczne.

Filtry do wody z jonizatorem i mineralizatorem wody

Zalety wody alkalicznej:

  • naturalny antyoksydant, neutralizuje wpływ wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i zmniejszasz ryzyko zachorowania na nowotwory
  • woda alkaliczna to silny odkwaszacz organizmu, przywraca równowagę kwasowo-zasadową
  • szybciej przedostaje się do komórek, a więc lepiej nawadnia organizm
  • jony ujemne wspomagają naturalny układ odpornościowy organizmu
  • pomaga w zwalczaniu wielu dolegliwości, m. kamicy nerkowej, nadkwasoty żołądka, alergii skórnych, astmy oskrzelowej, zapalenia oskrzeli, cukrzycy, chronicznego zmęczenia, nowotworów, nadciśnienia, grzybic, dny moczanowej , łuszczycy
  • woda alkaliczna rozrzedza krew. To ważne, bo kiedy organizm jest zakwaszony, krew staje się gęstsza, przez co zakłócone zostaje jej krążenie i zwiększa się prawdopodobieństwo powstania zakrzepów

Filtry wykorzystywane przy produkcji wody alkalicznej eliminują jednocześnie stężenie trującego chloru, który przyczynia się do niszczenia przyjaznej flory bakteryjnej w naszym organizmie, kamienia mogącego odkładać się w nerkach a także groźnych bakterii. Uzyskujemy zatem nie tylko alkaliczną wodę łatwo przyswajalną przez ludzki organizm ale i krystalicznie czystą.

Zaloguj się aby dodać komentarz
captcha
Twój komentarz zostanie opublikowany po moderacji administratora
Filtr
Znalezione 5 
Potwierdzić
Aby dodać element do listy życzeń, należy